OHAL Komisyonuna Başvuru Nasıl Yapılır?

Bildiğiniz gibi 15 Temmuz kanlı darbe girişiminden sonra ilan edilen olağanüstü hal, bir süredir gündemde hakimiyetini korumaktadır. Bu sebeple kurulmuş olan OHAL Komisyonu Temmuz itibari ile başvuru almaya başladı. Resmi Gazetede yayımlanması ile yürürlüğe giren kararnameler uyarınca, birçok meslekten ve görevden kişi işlerinden gerekçeli ve gerekçesiz şekilde ihraç edildiler. Bir hukuk devleti olmanın gereği olarak, OHAL Komisyonuna yapılan başvurular ile kişiler itirazlarda bulunabilecekler. 23 Ocak 2017 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan kanun hükmünde kararname ile bu hak saklanmış ve korunmuştur. Kişilerin itirazlarını değerlendirmek üzere de Olağanüstü Hal Komisyonunun oluşturulması hususunda gerekli açıklamalar ve düzenlemeler yapılmıştır.

Olağanüstü hal komisyonunun 7 üyeden oluşması öngörülürken, bu 7 kişinin kimlerden oluşacağı da şu şekilde açıklanmıştır;

  • Başbakanın izni ve onayı ile kamu görevlileri içerisinden 3 kişinin,
  • İçişleri Bakanlığı tarafından belirlenecek olan mülki idare amirleri sınıfından 1 kişinin,
  • Hakim ve Savcılar Kurulu tarafından belirlenecek olan Danıştay’da görevli bulunun tetkik hakimleri içerisinden 1 kişinin,
  • Hakim ve Savcılar Kurulu tarafından belirlenecek olan Yargıtay’da görevli bulunan ve tetkik hakimleri içerisinden 1 kişinin,
  • Son olarakta Adalet Bakanlığı tarafından belirlenecek olan hakim ve savcılar arasından da yine 1 kişinin üye olması kararlaştırıldı.

7 kişilik komisyon üyelerinin bu şekilde hazırlanması ile gözler komisyonun çalışmalara ne zaman başlayacağına çevrildi. Olağanüstü Hal Komisyonunun, Temmuz ayı itibari ile incelemelere başlaması beklenmekteydi. 7 kişiden oluşan bu komisyonun iki yıl süresince görevde bulunması da yine belirtilen maddeler arasındadır. Aynı zamanda gerek duyulursa bu süre Bakanlar Kurulu tarafından bir yıl daha uzatılabilecektir. Olağanüstü Hal Komisyonuna başvurular iki şekilde yapılabilmektedir:

  • Komisyona başvurularını iletmek isteyen kişiler dilerlerse valiliğe başvuru yapabilirler.
  • İtiraz hakkı iş yerinden ihraç üzerine yapılıyorsa, görevden alınmadan önce bulunduğu iş yerine yani görevli olduğu son kuruluşa da başvuru yapılabilir.

Fakat burada dikkat edilmesi gereken husus şudur, bu iki seçenekten yalnızca birini tercih etmeniz gerekmektedir. Yani ya valiliğe ya da görevli bulunduğunuz kuruluşa başvuru yapmalısınız. Aksi takdirde başvurunuzun kabul edilmeyeceği ve işleme alınmayacağı açıkca belirtilmiştir.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir