Ses sanatçısı olabilmek için öncelikli olarak yeterli kapasitede bir ses tonuna sahip olmak gerekir. Bununla birlikte ses ve seslendirme sanatçılarının bir noktada ayrımı yapılır. Ses sanatçılarının bir çoğu aynı zamanda seslendirme eğitimlerinden de geçer. Bu sayede bu kişilerin radyo veya seslendirme işlemlerinde yeterli olup olmadığı görülür.
Ses sanatçısı olabilmek için TRT başta olmak üzere özel kurumların açtığı ilanları takip etmek gerekir. Bu ilanlara başvurulmasının ardından birtakım mülakatlardan geçilir. Diğer aşamada ise yazılı ve sözlü olarak sınavlar yapılır. Kişilerin müzik kulağı ve müzik hafızası ölçülür. Daha sonraki süreçte ise stajyerlik olarak birtakım eğitimlerde ve ses düzenlemelerinde profesyonel bilgilerin edinilmesi sağlanır.
Ses eğitimlerinin geliştirilebilmesi için şan dersi gibi eğitimler verilir. Bununla birlikte piyano ve diğer müzik aletleri ile sese uyum tespit edilir. Ayrıca bu kişilerin nota ve müzik bilgisinin gelişmiş olması çok önemlidir. Bu nedenle ses sanatçısı olmak için teorik olarak yapılan sınavlardan başarılı bir şekilde ayrılmak gerekmektedir.